Valgfag

Mountainbike 

Faget foregår primært hos vores samarbejdspartner MTB Slettestrand, hvor nogle af Danmarks bedste mountainbikebaner ligger. I den praktiske del af faget lærer du de grundlæggende teknikker, og vi træner på områdets afmærkede ruter. Ud over timer i sadlen, så kommer du også til at lære hvordan man selv bygger og vedligeholder spor i skoven, og du lærer at vedligeholde din cykel. Derudover skal vi også beskæftige os med mountainbike i en oplevelsesøkonomisk ramme, hvor vi ser på de muligheder som sporten rummer i forhold til udviklingen af grøn turisme

Permakultur og selvforsyning 

Gennem teori og praksis kommer du til at lære om filosofien og det natursyn, som ligger bag teknikkerne i permakulturen. Undervisningen foregår hos Sandmosen 38, som er et fungerende mikroskovbrug og et undervisningscenter for permakultur. Undervisningen følger årets gang og de dertilhørende aktiviteter i jordbruget. Det inkluderer udtænkning af design af haven, forspiring, udplantning, pasning af ænder og høns, kompostering osv. Du får jord under neglene og kommer til selv at spise de ting, du har dyrket.

Kunstnerisk udfoldelse

Kunstnerisk udfoldelse er et kunstfag, hvor du kommer til at prøve kræfter med mange forskellige materialer, herunder: maling, kul, tegneblyanter, materialer fra naturen, genbrugsmaterialer, fiberbeton, cement og gips. Skolens kunstlokale vil være fagets primære tilholdssted, men vi kommer også til at bruge naturen og skolegården, når vi skal lave skulpturer eller finde inspiration til projekterne. Desuden kommer vi til at bruge landsbyen og skoven, når vi skal finde steder til at udstille vores værker. Faget har tre primære omdrejningspunkter: 1) Sansningen af verden, 2) udforskning af mennesket 3) kunsten aktivistiske potentiale.

Klimavenlig madlavning

I faget lærer du en række teknikker til at lave mad på en klimavenlig måde. Vi undersøger blandt andet hvordan man spiser sundt, grønt og varieret om vinteren, hvis man også skal spise lokalt og sæsonpræget? Vi fylder forrådskammeret ved hjælp af forskellige metoder til konservering, hvor vi skal sylte, tørre, fermentere og henkoge. I køkkenet kigger vi også på gode tips og tricks til at lave mad med rester og det man har ved hånden, og vi taler om de klimabelastende ingredienser, der ofte gemmer sig i ingredienslisten på forarbejdede madvarer.

Friluftsliv i regn, storm og mørke

Valgfaget foregår kun om vinteren, hvor vi skal ud i naturen i al slags vejr. Vi skal bygge shelters, vandre i stormvejr, klatre i træer, ud at sejle, lave teambuilding i naturen, opholde os på egen hånd i naturen og vinterbade. Vi udfordrer det romantiske natursyn, hvor naturen associeres med ro, sjælefred og skønhed. Vi opsøger i stedet nogle mere barske naturoplevelser, hvor bl.a. kulde, udholdenhed og fællesskabets rolle vil få en ny betydning.

Beskyt biodiversiteten

Vi skal nøgle dyr og planter i skoven, og så skal vi lære mere om den massive biodiversitetskrise, som vi befinder os i netop nu, hvor arter uddør med aldrig før set hastighed. I faget kommer vi til at lære om initiativer, der arbejder for at bremse udviklingen, og foredragsholdere fra Danmarks Naturfredningsforening og Aage V. Jensens Fond vil give et dybdegående indblik i, hvordan organisationerne arbejder, og hvilken filosofi, der ligger bag arbejdet med naturbeskyttelse. 

Antropologi og landsbyliv

Højskolen ligger midt i landsbyen Vester Thorup og fire kilometer fra fiskersamfundet Thorupstrand. De to landsbyer udgør det felt, som vi skal undersøge sammen. Vi er en højskole, som lægger stor vægt på at være en aktiv del af vores lokalområde, og vi gode relationer til mange mennesker i de to landsbyer. En lang række lokale ildsjæle og frontfigurer står klar til at tage jer med ind i kostalden, ud at fiske og hjem i deres stuer for at drikke kaffe og fortælle om deres liv. Gennem faget får du nye perspektiver på hvad natur og landsbyliv er – og hvad samfundsudviklingen betyder for de lokale borgere i egnen.  

Fortælling og litteratur

Faget veksler mellem introduktion til litteraturvidenskabelig teori, nutidige litterære strømninger og en bredere perspektivering til fiktion på tværs af medier. Faget giver dig en god mulighed for at få læst nogle nye danske værker i fællesskab med andre, hvor undervisningen ofte vil lægge op til fælles diskussioner. En del af værklæsningen til foregå i selve faget, sådan at der gives rum og plads til ro og fordybelse. Udover litteraturen skal vi beskæftige os med fortælleteori på tværs af medier. Og så skal vi arbejde med at skabe vores egne fortællinger.

Musik og fællesskab

Vil du lære at spille til fællessang? Og lære at spille sammen med andre? Faget arbejder med musikforståelse, teori og rytmik. Undervisningen differentieres efter deltagernes individuelle niveauer. Sammen arbejder vi os hen mod en fælles forståelse af musikken, hvor dine ønsker og tidligere erfaringer vil blive inddraget i undervisningen, så det konkrete output på hvert elevhold afspejler den gruppe (og det fællesskab) som opstår på det enkelte elevhold.

Yoga, mindfulness og stilhed

Udover den praktiske del af yogafaget, hvor vi laver yoga sammen, så vil du blive introduceret til yogafilosofiens ældgamle indsigter og den moderne mindfulnessforsknings viden om det menneskelige sind. Gennem praktiske og mentale øvelser vil faget pirre til din nysgerrighed om hvordan mennesket krop og sind spiller sammen, og hvad den menneskelige bevidsthed egentlig er.

Naturens spisekammer

Vi skal ud i naturens store spisekammer og finde spiselige planter, svampe og bær. Vi sanker de ting, som vi kan finde i området omkring højskolen. Du kommer til at lære at læse et landskab, så du ved, hvad du skal kigge efter, og du lærer forskellige spiselige planter at kende. Men udover at sanke spiselige planter, så vil du også få mulighed for at samle muslinger, fange strandkrabber og lære at rense en fisk. I faget veksler vi mellem at tage ud i naturen eller være i højskolens køkken, hvor du lærer at konservere de ting, som du har fundet i naturen.

Bæredygtig og klimavenlig turisme

Hvordan rejser man bæredygtigt. Er det ved at vandre, cykle, blaffe, tage tog eller bil? Og hvordan oplever man destinationen i sig selv, når man rejser på den måde? Faget arbejder både med det etiske og det praktiske. Hvordan laver man ansvarlig turisme? Hvordan designer man sin turismedestination? Faget veksler mellem teori, gruppearbejde og gæsteforedrag fra især lokale turismeaktører, der arbejder med destinationsudvikling i lokalområdet. Faget vil også byde på ture ud og besøge lokale turistdestinationer og samarbejdspartnere, der selv arbejder med de emner, som faget beskæftiger sig med.

Aktiviteter udenfor undervisningen

De steder i skemaet, hvor der ikke er lagt noget ind kalder vi for ”egen tid”. Der bestemmer du selv, hvad du vil lave. Du kan bruge skolens faciliteter eller indgå i forskellige aktiviteter i lokalmiljøet.

Fitnessrum, multibane og fodboldbaner

Højskolen nabo er den lokale boldklub og deres boldbaner grænser op til skolens grund. Vi har en stor fodboldbane, en multibane (basket og fodbold på asfalt), samt et fitnessrum med løbebånd, motionscykler, boksepude og vægte.

Værksted, krearum og kunstrum

Vores praktiske værksteder er også åbne uden for undervisningen. I værkstedet kan du reparere dine ting eller bygge noget i genbrugstræ. Hvis du har en idé til et projekt eller noget, der skal bygges på skolen, så hjælper vi dig med at komme i gang. I krearummet er der en symaskine, strikkepinde og andre forskellige håndarbejdsmaterialer, som du kan bruge, hvis du skal reparere et stykke tøj eller har en idé til noget, du gerne vil lave. I kunstrummet kan du male, tegne, lave skulpturer og udfolde dig kreativt.

Oplev kystfiskerlivet

I Thorupstrand er der altid gang i et eller andet. Fiskerne reparerer garn på stranden ved kutterne, Per trækker bådene op på land, Julio renser fisk i pakhuset. Én cruiser en tur på stranden på sin traktor, mens tre andre fiskere spiller kort, drikker kaffe i spilhuset og venter på haw-vejr. Dét liv – kystfiskerlivet – kan du blive en del af, mens du går på Vester Thorup Højskole. Gert (tidligere fisker og formand for fiskeriforeningen) tager de elever, som har lyst med en tur på havet, når vejret er til det. Janni (kaospilot og ejer af fiskehuset) har måske brug for en ekstra hånd, når der skal fileteres fisk.

Helt generelt bliver højskoleelever altid taget nysgerrigt imod i fiskermiljøet ved haw (som de lokale siger). Så pas på, hvis du tager derned og sætter gang i en snak – du risikerer at blive hængende!

A126 Hebron

På landingspladsen i Thorupstrand ligger kutteren A126 Hebron af Thorupstrand – og venter på at blive sat i stand og komme på haw igen. Den er ejet af Thorupstrand Kystfiskerlaug, men er ikke i brug i øjeblikket. Måske kan du være med til at gøre den i stand?

Byg et bådhus i træ

Blandt fiskernes redskabsskure i Thorupstrand står et ældre bådhus, der er ejet af kystfiskerlauget. Vi har en åben invitation til at sætte det i stand eller udvikle et projekt dernede i samarbejde med fiskerne. Hvis en gruppe elever har lyst til at kaste sig over projektet, er I meget velkomne til det.

Duelighedsbevis

Hvis du drømmer om at tage et duelighedsbevis i navigation, kan du gøre det sideløbende med, at du går på højskolen. Du tager duelighedsbeviset hos Han Herred Havbåde ved siden af højskolens undervisning.

Vandreture i Klitplantagen

To kilometer fra skolen starter Vester Thorup Klitplantage. Her kan du boltre dig og vandre sålerne ud af dine støvler i din fritid. Skolens lærere hjælper gerne med tips til ruter, samt lokale trick, hvis I vil arrangere shelterture i en weekenderne.