Grønt laboratorium

Faget Grønt laboratorium er fælles for alle elever – og det er mere end bare et fag. Her skaber vi forandring i den virkelige verden gennem partnerskaber med grønne virksomheder eller organisationer.

Faget favner både dig, der bare er nysgerrig på bæredygtighed og vil snuse til feltet og dig, der har ambitioner om at arbejde professionelt med bæredygtighed i fremtiden. Uanset om det er som konsulent, grøn iværksætter med egen virksomhed eller som aktivist i fx en NGO eller i eget frivillige projekt.

På et langt ophold på højskolen kommer du igennem tre forløb i blokke af 5-6 uger med en ugentlig dag med Grønt Laboratorium. Du får mulighed for prøve at arbejde med bæredygtighed på tre forskellige måder:

  1. Samarbejde med Naturmødet i Hirtshals
  2. Klimaklogt og Repair Café Danmark
  3. Grøn energi Testcenter Østerild

Blok 1: Samarbejde med Naturmødet i Hirtshals

I første blok skal du sammen med Naturmødet blive klogere på temaer indenfor naturbevarelse og biodiversitet, og blandt andet arbejde for at fremme danskernes forståelse for mere vild natur. Naturmødet i Hirtshals er naturens pendant til politikkens Folkemøde på Bornholm.

Vester Thorup Højskole lancerer i samarbejde med Naturmødet august 2020 Danmarks første rullende folkemøde Natour, som er et køretøj, der kan omdannes til en lækker scene med indbygget audio-udstyr. Samarbejdet indvies til Aarhus Festuge, hvor vi skal stå for noget af indholdet.

I samarbejdet bliver du tilmed uddannet naturpilot, og du vil være med til at udvikle formater i Det Rullende Naturmøde, der skal bringe naturdebatten ud til nye målgrupper i det danske land. Tanken er, at køretøjet efterfølgende skal ud på festivaler i det ganske land, og du har som naturpilot mulighed for at komme med.

I vores temauge “Nordjylland Rundt på Tomlen” i efteråret 2020 vil vi ligeledes forsøge at blaffe os rundt med køretøjet. Hvordan det kan lade sig gøre, skal vi finde ud af i fællesskab.

Fokus i blok 1: Eventmaking i professionelt partnerskab

Lære at samarbejde med en professionel partner om et skræddersyet projekt – Naturmødet som organisation og især det rullende naturmøde som selvstændigt projekt. Udvikling af koncepter og indhold til events på Det Rullende Naturmøde, deriblandt planlægning, afvikling og formidling.

Blok 2: Klimaklogt & Repair Café Danmark

Her skal vi arbejde klimaklogt med bæredygtigt forbrug og sammen starte Vester Thorups helt egen Repair Café. Et fysisk sted, hvor vi sammen med passionerede ildsjæle fra egnen kan fixe, reparere, upcycle og generelt gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.

Danmarks Naturfredningsforening har gjort det nemt at lave sin egen klimaaftale, der reducerer ens CO2-aftryk. I forlængelse af elementerne i gruppernes egen klimaaftale og med udgangspunkt i FNs klimamål, skal du sammen med din projektgruppe arbejde hen mod en løsning, der skubber på for den grønne omstilling.

I skal samarbejde om udfordringer I selv har oplevet med bæredygtighed og derefter udvikle et produkt, et event, en aktion eller andet, som kan præsenteres til indvielsen af den nye Repair Café i Vester Thorup. Her inviterer vi naboer og samarbejdspartnere.

Fokus i blok 2: Grønt iværksætteri og projektudvikling

Du lærer at arbejde med din helt egen grønne idé / koncept helt fra bunden sammen med din gruppe. Du bygger så meget af dit koncept som det er muligt herunder formidling, markedsføring, forretningspotentiale samt lanceringsplan.

Blok 3: Grøn energi med Testcenter Østerild

I området omkring Vester Thorup Højskole ligger landets største vindmølleparker. Hos Testcentret i Østerild testes de nyeste og største (hav!)vindmøller i verden inden de sættes i produktion og opsættes verden rundt.

Testcentret har sit eget Besøgscenter, og dem har vi et partnerskab med. Vi skal i Blok 3 udvikle og arbejde med et helt konkret museumsformidlingselement, som skal præsenteres for Besøgscentrets bagland til slut. Formålet er at få vindenergi helt ind i danskernes bevidsthed med udgangspunkt i den eksisterende udstilling på Besøgscentret.

Helt konkret skal du sammen med din projektgruppe samle inspiration til virkemidler og udstillingselementer på vores studietur til Berlin, og herefter arbejde med designudvikling fra idé til implementering. En del af præsentationen bliver en pop-up-udstilling.

Fokus i blok 3: Museumsformidling og udstiling

I jeres gruppe indtager I rollen som eksterne konsulenter, som får en helt konkret opgave fra en professionel kunde. I skal arbejde med at udvikle et helt konkret formidlingsprodukt sammen med ‘kunden’, som har interesse i jeres produkt og jeres viden. I laver research og udvikler et design på baggrund af det, som præsenteres for Besøgscentrets formidlingsgruppe.