Lærere

De fleste af lærerne bor lige i nærheden af højskolen, og flere af dem er flyttet til området for at være lærere. Fællesskabet omkring højskolen er dermed hjertet i mange af lærernes hverdag og liv, og ikke blot et sted de arbejder.

Ved siden af højskolen har mange af lærerne deres egne selvstændige projekter, hvilket understreger den iværksætterånd og praksisnære tilgang, som er en del af skolens DNA.

Anni Pedersen
 • Naturen og mig
 • Fortælling og litteratur
 • Naturens spisekammer

"Jeg er optaget af at gøre fremtiden gladere og grønnere. At vi bliver tvunget til at overveje konsekvenserne af vores forbrug, madvaner og levevis er i virkeligheden en rigtig god anledning til at finde ud af hvad et godt liv er. Højskolebevægelsen har påvirket det danske samfund i 175 år, og den er stadig en fantastisk platform til at skabe samfundsforandring. Derfor er jeg også ret vild med at fortælle om Grundvig og demokrati, for vi skal forstå det samfund, vi prøver på at forandre."

Anni er cand.mag. i litteraturhistorie og retorik og har tidligere haft sin egen virksomhed som selvstændig tekstforfatter.

Aske Jonatan Kreilgaard
 • Kunstnerisk udfoldelse
 • Yoga, mindfulness og stilhed

“Der må være noget mere til livet” rungede i mit deprimerede hoved, da jeg i 2015 gav alle mine ejendele væk, slog op med min kæreste og rejste ud i verden til fods. På min rejse indså jeg, at nøglen til at styre, hvordan jeg oplever livet, kun var at finde inde i mig selv. Heldigvis er jeg ikke den første, der har indset det. Tusinde år gamle metoder, som findes i yoga og den kreative udfoldelse, kan hjælpe os på vej. Min passion er at dele dem og hjælpe andre med at skabe et liv i balance med sig selv og resten af verden.” 

Aske har startet nødhjælpsorganisationen Refugee Youth Service, og han har lavet aktivistiske projekter i hele verden med andre kunstnere og aktivister. De sidste par år har han levet af at være selvstændig historiefortæller og kunstner.

Anders Kronborg
 • Mountainbike

"For mig er mountainbike meget mere end bare sport og god motion. Det er også en helt særlig måde at opleve verden og naturen på og skabe nye venskaber. Jeg har selv cykel i lande som Norge, Hawaii, Tjekkiet, Frankrig, Madeira og New Zealand, men værdsætter i lige så høj grad at opleve naturen og sporene i Nordjylland. Sammen med min familie driver jeg Feriecenter Slettestrand og MTB Slettestrand. Her har vi de sidste 10 år faciliteret oplevelser og undervisning på mountainbike."

Anders er BSc. i idræt fra Aarhus Universitet og aktiv inden for en lang række af sports- og idrætsdiscipliner som surf, SUP, trail løb, offroad triatlon, kajak, klatring, cykel cross og ikke mindst mountainbike.

Carsten Theede
 • Grønt laboratorium
 • Bæredygtig turisme og grøn transport
 • Temauge om blafferi

"Jeg er grøn iværksætter med virksomheden 'Blaffernationen' sideløbende, og mit håb er at inspirere dig og resten af Danmark med min passion for at gøre transport- og rejsesektoren grønnere. Mit håb er, at modet, tilliden og nysgerrigheden kan blive en central del af vores hverdag. Både når vi går ud med skraldet eller starter en ny grøn virksomhed."

Carsten er cand.mag. i oplevelsesøkonomi og litteraturhistorie fra Aarhus Universitet. Tidligere har han bl.a. arbejdet i Verdens Skove, Mind Your Own Business og været en aktiv del af det grønne iværksættermiljø i København.

Jozef Blockx
 • Permakultur og selvforsyning

“Jeg er indehaver af mikroskovlandbruget Sandmosen 38 og har arbejdet med selvforsyning i over 30 år. Klimaforandringerne er ikke til at komme udenom, og gang på gang ser vi eksempler på, hvor omfattende konsekvenserne kan blive, hvis ikke vi handler nu. Derfor er en nytænkning af vores landbrug og fødevareproduktion nødvendig. Hos Sandmosen 38, kommer jeg med et bud på, hvordan vi lokalt kan producere fødevarer af høj kvalitet og samtidigt ikke blot begrænse forbruget af CO2, men også fjerne det fra luften og gemme det i landbrugsjorden."

Jozefs mikroskovlandbrug er akkrediteret LAND Center af Permakultur Danmark, og han er i gang med en diplomuddannelse i permakulturdesign.

Louise Meldgaard
 • Grønt laboratorium
 • Klimavenlig madlavning
 • Ud på tur

"Jeg vil gerne insistere på, at en god blanding af tilfældigheder og modet til at gå med mavefornemmelsen, kan bane vejen for os personligt og fagligt. For mig har det været at vælge andre veje end de oplagte og pludselig bo i en campingvogn i Thy. Jeg optaget af, hvordan vi tænker bedre praksisformer ind i hverdagen, der er bæredygtige på både det miljømæssige og menneskelige plan.”    

Louise er cand.mag. i oplevelsesøkonomi. Hun har tidligere arbejdet på et ungeprojekt, hvor skraldede råvarer var en del af at bruge måltidet som katalysator for fællesskabet.

Matilde Lykke
 • Morgen i naturen
 • Antropologi og landsbyliv
 • Klimavenlig landsbyhave (projekt i efterår 2020)

"Min antropologiske nysgerrighed på hvordan andre mennesker lever deres liv, er mit store drive. Siden vi flyttede hertil i august 2019 har jeg brugt tid på at lære lokalbefolkningen at kende. Lytte, give slip på fordomme og se det velkendte i det fremmede. Min passion er at bruge antropologiske indsigter og skovens stilhed til udfordre den fremtidsstress og præstationskultur, som er så udbredt i vores samfund."

Matilde er cand.scient. i antropologi og har tidligere arbejdet som leder i Dansk Flygtningehjælp Ungdom i København. Matilde er også uddannet mindfulness-instruktør, og så er hun den, der kender flest vandreruter i området.

Sofie Graarup
 • Morgen i Naturen
 • Beskyt biodiversiteten
 • Naturens spisekammer

“Naturbegejstret nørd og kratlusker. Min mission er at åbne naturens verden for så mange mennesker som muligt - gennem oplevelser, sanser, nørderi og fede indsigter. Den natur man kender, den holder man nemlig af og passer på. Desuden bliver livet bare indiskutabelt federe, når man kender følfod, vendehals og hasselmus!”

Sofie er cand.scient. i biologi, guide i Aalborg Zoo, mangeårig frivillig hos Danmarks Naturfredningsforening og kommende natur-iværksætter.

 

Lokale venner

På egnen bor en række mennesker med stor viden, som vi hyrer ind til temadage, morgensamlinger og foredrag. Eller som viser os rundt, når vi er i skoven eller ved havet. Her er nogle af dem.

Thomas Højrup

Etnolog og formand for andelsforeningen Thorupstrand Kystfiskerlaug. Han er ekspert i naturskånsomt fiskeri og fiskernes organiseringsformer.

Gert Kristensen

Pensioneret fisker fra Thorupstrand. Gert kender til hverdagen som fisker. Han tager os med ud at sejle, med på fiskeauktion, lærer os at filetere fisk og reparere garn.

Mathilde Højrup

Miljøantropolog og erhvervs Ph.d ved Centre for Blue Governance, Aalborg Universitet. Mathilde arbejder blandt andet med fiskeri-miljømærkning og interesserer sig for miljømæssige og sociokulturel bæredygtighed, forvaltning og de politiske kampe, der udspiller sig herom.

Pipsen Monrad Hansen

Etnolog. Forsker og formidler hos kystkulturcenteret Han Herred Havbåde, der blandt andet arbejder med at bevare områdets traditionelle bådebyggerhåndværk samt at beskytte det sårbare miljø under og over havoverfladen i Jammerbugten.