Manifest

Vi arbejder dedikeret på, at Vester Thorup Højskole skal have/være:

Et selvforsynende køkken. Den mad vi spiser, er dyrket i vores egen perma-have, sanket i naturen eller kommer fra et lokalt, økologisk landbrug. Vi køber vores fisk, hos fiskerne i Thorupstrand og er på den måde med til at støtte det naturskånsomme, lokale fiskeri. Vi konserverer, fermenterer, salter, røger og brygger vores egen mad og øl. Vi arbejder hen imod kun at spise lokal, økologisk og klimavenlig mad.

En affaldsfri skole. Her spiser hønsene køkkenaffaldet, og vores grøntsager har aldrig ligget i en plastikpose, fordi vi selv har dyrket dem, eller køber direkte fra lokale producenter uden brug af emballage. Vi reparerer selv vores cykler, vores tøj og bygningen, vi bor i. Vi arbejder hen imod at genbruge og forædle alle vores restprodukter i samarbejde med andre partnere. De steder, hvor vi ikke kan undgå affald, synliggør vi det aktivistisk over for producenterne og presser kærligt og konstruktivt på for nye løsninger.

Et testcenter for grøn omstilling. Vi samarbejder med virksomheder og NGO’er, som arbejder med vedvarende energi, affaldshåndtering, biodiversitet og klimaforandringer og trækker dem ind i undervisningen. Vi inviterer lokale aktører, erhvervsdrivende, landmænd og fiskere med ind i debatten. Vi arbejder hen imod at højskolen bliver et lokalt epicenter for viden om grøn omstilling.

Et eksperimentarium for livsorganisering. Her lever vi livet på en langsom og selvforsynende måde. Gennem praksis arbejder vi med både ældgamle og nye teknikker til fx at konservere fødevarer eller bygge et drivhus. Vi afprøver hele tiden nye teknikker og nye måder at organisere arbejdet på. Vi stiller spørgsmålet: Hvordan kan vi organisere vores liv, så det føles meningsfuldt, og vi samtidig passer på den natur, vi er en del af?

En hverdag med bæredygtig transport. Vi vandrer, cykler, blaffer eller bruger offentlig transport – både til hverdag og når vi skal på studieture. Vi praktiserer den grønne omstilling på transportområdet, som vi også politisk beskæftiger os med.

En øget biodiversitet på skolens grund. Vi samler frø fra vilde blomster og lader græsset gro på udvalgte områder, så vi bliver vilde med vilje til gavn for bier og insekter – og til inspiration for lokalområdet.

Vi er igang med at bygge og skaffe

– en køkkenhave med højbede i gårdhaven
– et drivhus af genbrugsmaterialer
– et hønsehus i gårdhaven
– en vindmølle på grunden, som dækker en del af vores energiforbrug
– en flok løbeænder, som spiser sneglene i køkkenhaven
– får/geder/kvæg, som vi har stående på et stykke jord, som skal afgræsses (pasning, naturbevaring, slagtning)
– en butik i Vester Thorup, hvor eleverne i samarbejde med lokalbrugsen og lokale kan sælge overskudsmad, grøntsager, kunsthåndværk mm.
– en el-tandem, el-ladcykel og en deleelbil – gerne i fællesskab med andre lokale borgere.
– officielle blafferstoppesteder i både Vester Thorup og Thorupstrand.